Vermiculiet kopen in 100 liter zakken

Vermiculiet kopen voor de moestuinmix

Wanneer u van plant bent om te gaan moestuinieren dan is een zelfgemaakte moestuinmix niet heel moeilijk. Naast turf (turfmolm) en compost adviseren wij ook vermiculiet om bij te mengen.

Turf heeft een lage pH en bevat geen meststoffen. Althans een goede turf niet! Het beste is om een witveen te nemen en dat is bijvoorbeeld de turfmolm van Florentus. Meng daarbij compost in dezelfde verhouding. De verhouding is best belangrijk om een goede potgrond te maken voor uw groenteplanten. Compost heeft namelijk een hoge pH en bevat veel voedingsstoffen. Door deze dan 1 op 1 te mengen krijgt u een goede verhouding van de meststoffen en zuurtegraad (pH). 

Vermiculiet in een moestuinmix

Maar wat is dan de toegevoegde waarde van vermiculiet in een moestuinmix vraagt u zich af. De vermiculiet (no 3/medium) zorgt ervoor dat het mengsel nog iets luchtiger wordt. Dat is niet de belangrijkste reden om vermiculiet door te mengen.
Vermiculiet (ook wel vermiculite genoemd) zorgt ervoor dat voedingsstoffen gebonden worden en deze worden dan weer geleidelijk afgestaan aan de plantenwortel. Daarbij houdt het ook water vast.


Vermiculiet en keurmerk RHP

De vermiculiet die wij verkopen in de webwinkel is RHP gecertificeerd. Dit betekent dat deze beschikt over een kwaliteitskeurmerk die in de professionele tuinbouw gehanteerd wordt. Het betekent dat de productie van de vermiculiet gecontroleerd is en het produt zelf vrij is van ziektekiemen en onkruiden. Wel zo veilig bij een moestuinmix!

 

Vermiculiet mengen met turf en compost

Wat is dan de verhouding van turf, compost en vermiculiet? Vaak wordt gezegd 1/3 + 1/3 + 1/3. Alleen dit is niet geheel nodig omdat 1/3 deel vermiculiet geen kwaad kan - alleen dan wordt de moestuinmix wel erg duur. Ook niet geheel nodig en wij adviseren om eerst maar eens 20% erbij te mengen. Dan maakt u al een gemakkelijke moestuinmix. U kunt later altijd nog meer vermiculiet bijmengen als u niet geheel tevreden bent met de mix!

Moestuin bemesten

U kunt de moestuinmix bijmengen met uw eigen compost en/of compost bijmengen om de voedingswaarde op peil te houden. Ook kunt desgewenst bijmesten met biologische mestkorrels. Ook deze beschikken natuurlijk over de vereiste keurmerken zodat u veilig uw eigen groente kan verbouwen.

Succes met kweken!
Terug naar blog