Turfvrije potgrond kopen

Turfvrije potgrond en/of veenvrije potgrond mogelijk?

De vraag naar veenvrije potgrond wordt steeds groter. En om gelijk maar met de deur in huis te vallen.....ja veenvrije potgrond is mogelijk! Maar wel met een paar kanttekeningen. Een paar zaken waar u op dient te letten bij een veenvrije mix beschrijven wij in deze blog.

BIOMIX - veenvrij en...

Wij verkopen het topmerk BIOMIX als veenvrije potgrond. 

 

Biomix is niet alleen turfvrij.....maar we gebruiken ook geen kunstmest voor deze veenvrije mix. De Biomix is dus een veenvrije EN biologische potgrond.

Het vervangen van veen (turf) en het vervangen van een biologsiche meststof in plaats van een kunstmest is op zich geen probleem. Alleen de fysische en chemische eigenschappen van de potgrond zijn wel compleet anders! Vandaar dat we in het begin van deze blog enkele aandachtspunten willen benoemen:

Watervasthoudend vermogen

Veen heeft de enorme watervasthoudend vermogen. Het kan (afhankelijk van het veensoort) wel 7x zijn eigen gewicht aan water vasthouden. Het veen zorgt ervoor dat het water vastgehouden wordt en langzaam vrijgegeven wordt aan de planten (wortels). Dit is niet alleen waterbesparend maar ook gemakkelijk. U geeft veel water en het veen zuigt het water op en geeft het geleidelijk vrij.

Omdat het veen niet meer in de potgrond verwerkt wordt, betekent dat deze eigenschap minder of nog erger verdwijnt. Dat betekent dat de watergift (frequentie) anders gaat worden en daar dient u rekening mee te houden!

pH buffer

Veen in combinatie met kalk zorgt voor een goede tot zeer goede stabiele pH. Ondanks de bewerkingen van de grond, meststoffen en/of wortelactiviteit zal de pH gedurende de teelt (in uw potten) niet veel veranderen. Dat heeft te maken dat de bufferende werking van veen zeer goed is met betrekking tot de zuurtegraad. 

Dat zal dus anders zijn als er geen veen meer in de potgrondmix is verwerkt. Andere grondstoffen die als vervanging gebruikt kunnen worden (houtvezel, compost en/of kokos) zullen anders reageren dan het veencomponent.

NPK afgifte

De kunstmest is vervangen door een biologische meststof. De afgifte van de elementen is langzamer en dat is op zich prettig. Het is sowieso raadzaam om een messttof te kiezen die de elementen langzaam afgeeft. Bij professionele kwekers wil men graag wat sneller telen - maar bij particulieren is dat geen noodzaak. Het andere grote voordeel is dat een organische meststof niet zo snel uitspoelt als een kunstmest. Ook dus gunstiger!

Geen nadelen bij een veenvrije potgrond?

Zijn er dan helemaal geen nadelen bij een veenvrije mix? Jazeker wel....

Helaas zijn de prijzen van de grondstoffen aanzienlijk hoger dan veen. Hierdoor is de aanschafprijs van turfvrije (en bij ons ook nog de biologische turfvrije potgrond) hoger dan een standaard universele potgrond. Ook zijn wij wat behoudender met de bewaartermijn van de veenvrije mix. Omdat we gebruik maken van een biologische meststof is de werkingsduur variabeler dan een kunstmest. Met andere woorden - we produceren de Biomix in niet al te grote voorraden en kunnen dus geen productievoordeel halen door grote batches te draaien. Hierdoor is de kostprijs ook wat hoger dan de grote aantallen universele potgrond die wij maken.

Nieuwsgierig geworden naar deze mooie turfvrij en biologische potgrond? En/of meer weten welke biologische meststof wij gebruiken? We kunnen nog veel meer vertellen over de biomix potgrond - laat het gerust weten en wij vertellen u er graag over!

 

Terug naar blog