Turfvrij kweken en de watergift

Turfvrij, biologisch en hoe water geven?

Met Biomix® hebben we een mooi alternatief voor de potgrond met veen. Dat dit goed mogelijk is, daar zijn we wel van overtuigd. Praktijkproeven en kwekers die succesvol dit al enkele jaren doen - bevestigen dit. 

De Biomix® bestaat uit niet-veen componenten en bevat ook nog eens een biologische meststof. Doordat het geen veen bevat zien we dat de potgrond (=substraat) sneller opdroogt. Immers, veen staat erom bekend dat het goed water kan vasthouden. Dat is op zich een prima eigenschap en zeker voor mensen die weten hoe frequent water je kan geven op een substraat met veen. 

Maar de ervaring ontbreekt vaak hoe je water moet geven op een substraat zonder veen. Dus de Biomix®, vereist wel een andere benadering van water geven! Omdat men geen ervaring heeft in het kweken van turfvrije potgrond is een goed advies essentieel. Want als je op dezelfde manier wilt kweken op een turfvrije substraat, gaat het onherroepelijk mis! Daarom hierbij aanvullende informatie hoe je het beste kan kweken op een turfvrije potgrond. 

Hogere frequentie, minder water

De turfvrije potgrond Biomix® bevat veel lucht dankzij de houtvezel en de biologische kokos die het bevat. Dus qua luchtcijfer scoort het substraat een dikke 10. Maar het watervasthoudend vermogen is wel een aspect waar je rekening mee moet houden. De kokos is zeker wel in staat om water vast te houden, maar vele malen minder dan veen wat traditioneel gebruikt wordt in een potgrond. Daarmee moet je rekening houden met de watergift. 

Je kunt beter elke dag (om de twee dagen afhankelijk van de temperatuur) een beetje water geven en dan wat minder in je gietbeurt. De potgrond droogt zeker in de bovenste 5 cm relatief snel. Een bijkomend voordeel is dat schimmels en algen minder vat hebben en hierdoor het moeilijker hebben.

Als je wat grond opzij schuift zul je zien dat de grond eronder wel vochtig is! Dat is soms wat verwarrend omdat je denkt dat de grond droog is (visueel) en je dus water wilt geven. Vaak is het niet nodig - kijk goed naar de plant en beoordeel dan of je wel of geen water moet geven. Dit is wel het grootste verschil van veenvrije potgrond ten opzichte van potgrond die wel veen (turf) bevat.

Turfvrije potgrond en de pH

Een ander aspect is de pH van de potgrond. Een potgrond met veen is bekalkt zodat het een pH haalt die toelaatbaar c.q. goed bewortelbaar is voor planten. De turfvrije potgrond heeft ook een pH die prima geschikt is voor 99% van de gewassen. Maar je wel op moet letten is dat veen als een soort buffer kan werken. De pH zal minder heftig schommelen dan een turfvrije potgrond. Dat komt omdat het veencomponent als het ware die schommelingen opvangt.

Doordat de turfvrije potgrond geen veencomponent heeft zal de kokos dit voor een groot deel voor haar rekening nemen. Echter, kokos werkt in dat opzicht iets minder dan veen. Veel mensen zullen dit niet ervaren, maar als je werkt met meststoffen die verzurend of pH verhogend werken, is dit wel een aspect om rekening mee te houden!

 

 

 

Terug naar blog