Turfpotten biologisch afbreekbaar van Jiffy

Turfpotten van Jiffy - wat zijn turfpotjes en wat maakt deze uniek?

Turfpotjes zijn gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. De veenpotten zijn gemaakt van veen, kalk en een soort papier. Deze materialen zijn 100% biologisch en er zijn geen andere materialen toegevoegd. Dit in tegenstelling van andere leveranciers die er ook nog een (kunst-)meststof erbij doen. Voor de turfpotjes is dit onnodig omdat de stekjes/zaden in een potgrond staan en hier de voeding uithalen.
Turfpotjes zijn rond of vierkant en in verschillend afmetingen.

Turfpotten en beworteling

Het unieke van de Jiffy turfpotjes en ook van de Jiffy turfstrips (turftray) is dat deze doorwortelbaar zijn. Met andere woorden: je hoeft de pot niet te verwijderen wanneer je gaat oppotten c.q. verplanten. De wortels gaan heel gemakkelijk door de wand van de turfpot heen. Ook zal de turfpot langzaam verteren en 100% opgenomen worden door het bodemleven. Dus geen plastic afval meer en geen extra werk! Het andere grote voordeel is dat je de plant (wortels) niet beschadigd omdat je er geen pot eraf haalt. Dus geen stress en schade doordat je de wortels beschadigd.


Wat is het verschil tussen een turfpot en een zwelplug (Jiffy7)?

De Jiffy7 (zwelplug)  is een uniek product. Het is eigenlijk een potje en substraat in 1. De substraat (potgrond) wordt geperst in een soort netje. Dus de zwelplug wordt droog geleverd in de vorm van een soort damschijf. Door het toevoegen van water zal het substraat het vocht opnemen en uitzetten als een soort spons. Doordat het veen is een soort netje zit, behoud het de vorm en wordt het (afhankelijk van de diameter) ca. 3 cm breed.


Bij de productie hebben ze ook in het midden al rekening gehouden met een zogenaamd "soft-center". Dus nadat de zwelplug het water heeft opgenomen en verzadigd is kun je heel gemakkelijk een zaadje of stekje erin steken. In het midden is het materiaal wat zachter zodat het zaaien of stekken gemakkelijk gaat.

Net zoals bij een turfpot is de wand (netje) van de Jiffy7 voor de wortels zeer gemakkelijk te passeren (zie foto). Je kunt de plant met de zwelplug in 1 keer planten.

Terug naar blog