Koemestkorrels of kippenmestkorrels kopen?

Koemest kopen in 20kg

Koemestkorrels wordt verkocht in 20kg zakken en is gemakkelijk te verdelen over het gras of te strooien bij de planten in de tuin. Het is een 100% natuurproduct en is een langzaamwerkende meststof. 

Kippenmestkorrels kopen

Maar waarom is het dan toch beter om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels? Beide producten zijn 100% natuurproducten en ook de hoeveelheid in een zak zijn beiden 20kg. Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels.

De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5. Oftwel 3% Stikstof (N), 2% Fosfaat (P) en 3,5% Kalium (K).

Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!

In Nederland zijn we gewend om koemestkorrels over het gras te strooien. Dit is een iets wat wij al jaren doen. De kippenmestkorrels hadden een slechte naam omdat de geur wat sterker was dan die van de koemest. De associatie van Ammoniak werd eraan gekoppeld en de kippenmestkorrels kregen een "slechte naam". 

Tegenwoordig zijn de fabrieken die kippenmest en koemest verwerken, dusdanig geprofessionaliseerd met filters dat deze stoffen zorgvuldig afgefilterd worden. Dus ons advies is dan ook : koop gerust de kippenmestkorrels. 

Terug naar blog