Kalk is belangrijk

Voor een groot aantal planten is kalk van levensbelang. Kalk zorgt er voor dat de zuurtegraad van de bodem geoptimaliseerd wordt, zodat de plantenwortels het makkelijker hebben om alle onmisbare voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.

De meeste planten gedijen dan ook pas goed als de bodem slechts zwakzuur, neutraal of zelfs kalkrijk is.
Is de bodem te zuur, dan vertonen deze planten typische gebreksverschijnselen: de groei laat te wensen over, het blad kleurt geel want de plant neemt onvoldoende voedingsstoffen op.
Dit zijn belangrijke tekenen die erop wijzen dat uw bodem een tekort heeft aan kalk.

Bovendien slempen bodems met een tekort aan kalk sneller dicht. Kalk maakt de bodem luchtiger en gemakkelijker te bewerken.
Dat is niet alleen goed voor de planten, ook het tuinwerk wordt een stuk lichter.

Omdat de bodem van nature verzuurt, is een jaarlijkse onderhoudsdosis voor de meeste planten noodzakelijk. Het najaar is een ideale periode om de kalkvoorraad in uw bodem weer aan te vullen.

De ideale zuurgraad (pH) voor uw gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Een te lage pH van de bodem belemmert immers de microbiële activiteit van de bodem. Ook worden de voedingselementen in de bodem moeizamer vrijgegeven aan de graswortels.

Resten van afgemaaide gras worden minder snel omgezet en er ontwikkelt zich een moeilijk doordringbare viltlaag. Water en voedingsstoffen kunnen de graswortels dan niet meer bereiken. Een te lage pH bevordert ook de ontwikkeling van mos.

Opgelet!

Zuurminnende planten zoals rododendron, azalea, (blauwe) hortensia, heideplanten en toverhazelaar houden niet van een kalkbeurt.

Terug naar blog