Gazon bemesten

Gazon bemesten - hoe kan ik dat het beste doen?

Het is een vraag die wij vaak krijgen. Met het inzaaien of bij het leggen van graszoden begint alles zo mooi. De grasmat is mooi fris en heeft een groene kleur. Gedurende het jaar wordt er nog wel vaak een meststof toegediend, maar daar blijft het dan vaak bij. Immers, de grasmat ziet er nog mooi groen uit.

Toch dien je juist vanaf het begin er goed bij te zijn. Door de grasmat voldoende voedingselementen te geven zal het gras snel dichtgroeien en zal onkruid en mos minder kans hebben. Een veelgebruikte meststof is N23. Waar vroeger vaak Kalkammonsalpeter (KAS) werd gebruikt, is N23 de standaard voor stikstofbemesting.

Het is een stikstofrijke meststof wat ervoor zorgt dat gras snel gaat groeien. Hierdoor krijg je snel een groene en dichte grasmat. N23 meststof dien je toe te voegen in maart/april. Het gras komt dan "uit de winter" en krijgt zo een 'boost' om te groeien. De meststof kan in de zomer weer gegegeven worden , maar wij adviseren om tot eind september te bemesten met N23. 

N23


Vanaf september/oktober kun je beter het gras gaan 'afharden'. Dit doe je bijvoorbeeld met Thomaskali. Het bevat 15% Kalium wat zorgt voor sterk gras. Hiermee bereid je het gras goed voor op de winter.

Gras en kalk

Tenslotte bekalken van het gras. Vergeet niet jaarlijks uw gazon te bekalken. De kalk is geen meststof maar brengt de grond op de juiste pH. Gedurende het jaar zal er echt verzuring optreden in uw grond. Met kalk breng je dit weer terug op een juist niveau. Op zich is kalk geen meststof! Het is een middel om de grond op de juiste pH te krijgen zodat de wortels de voedingselementen kunnen opnemen!

Kalk bevat veelal Magensium. Dit is wel een voedingselement - en is aanweizg in verschillende verhoudingen. De Fertigreen korrelkalk bevat 15% Magnesium. Dit zal uw gras een diepgroene kleur geven.

Terug naar blog